Big fajv och årets vinnare...

Semi 2 blev ju en urvattnad historia som väntat, den låt från den semin som ligger högst på oddslistan att vinna finalen är Österrike (Poe Poe Poe Poe Poe Poe) med en tiondeplats. Från semi 1 är det fyra låtar på top 10 och resten av listan består ovanligt nog, av big 5-länderna. Det betyder hög kvalitet från Big 5 i år vilket vi tackar för! 
Expertjuryn förutsåg in 9 av 10 finalister i torsdag och med full pott i tisdags kan vi konstatera att de bör ringa från EBU vilken dag som helst nu och efterfråga våra experttjänster. 
Vi missade den brunhåriga tråklåten från Estland och hade istället med en exakt likadan låt från Georgien men det kan kvitta i sammanhanget. Lyckligast blev vi över att outidern från Albanlien, familjen Albina, mot alla odds gick vidare. Extremt mossigt budskap om vikten av att ingå i en kärnfamilj, men ingen jävel kan albanska så vi har överseende med det. 
Inget av detta har dock någon betydelse i finalen. 
 
Låt oss titta på Big Five och Ukraina!
 
UKRAINA- jag tror att Ukraina säger " okej, tack för ert stöd förra året, men det räcker nu, låt oss återgå till musiktävlandet. Det ska Ukraina ha kredd för. För att vara säkra på att inte favoriseras på fel grunder skickar de en, förvisso rätt okej låt, men en icke-uppenbar protestlåt som ingen kan ha som favorit. Sen vet vi ju att Folke är dummaihuvvet, men det kan inte Ukraina lastas för. 
 
TYSKLAND- lite gulligt att när man ska skicka en rocklåt till Eurovision inte döper den till Blood and Horror, utan Blood and Glitter! Finalens enda rejäla rock ska inte underskattas, en riktig klibbrefräng. Men är chanslös till en topp-placering. 
 
SPANIEN- hojtar eaeaaeaaeaaeaaeeee i tre minuter och har blivit omåttligt populär. Jag fattar inte riktigt varför och då är jag ändå en etnosucker. Den här ligger högt på oddslistorna och kommer att vara en favorit hos juryn, men njä. Overallisbrallis dissar. 
 
ITALIEN- däremot. Ställ valfri vacker italienare på scen, se till att han har fina bruna ögon som tittar djupt in i kameran, givetvis sjunger en ballad på italienska och påminner om Volare och vips så är det bra!! Det går liksom inte att misslyckas. Jämför det sen med kampen för till exempel Danmark. Som att ställa Inter i en fotbollsmatch mot danska division 3-laget Köllebäääääckk FC och tycka att vi tävlar alla med samma förutsättningar. Overallisbrallis och Fröken T älskar såklart den här italienska smörsången också, det gör vi varje år. 
 
FRANKRIKE- har lite samma läge som Italien. Släng in nåt superfranskt Edit Piaffiigt så är du hemma! Och det har Frankrike verkligen gjort i år, man förväntar sig nästan att Eiffeltornet skulle börja växa bakom La Zarra och ett regn av baguetter i refrängen. Med det sagt- jajamensan, det håller, och det svänger också lite på franskt vis! Gillart! 
 
UK- vi är så glada att ni, och resten av big five börjat ta Eurovision på allvar igen! UK skickade en fantastisk låt förra året och skulle ha vunnit om inte Putinjadajada. I wrote a song är en bra låt, om än inget som kommer att gå till historien! Men det här är trallvänligt och effektivt och kul! 
 
 
Jaha, kära overallisbrallisfans. Det var årets alla bidrag. Nu til den stora frågan:
 
Vem vinner? 
 
Ja, vi kan koka ner listan till två kandidater, Sverige och Finland. Sen blir det svårt. Riktigt svårt.
 
Sverige är kvalitet och proffessionalism ut i nagelspetsarna. Finland är folkfest och catchy som tusan. Vem kan värja sig mot Cha cha cha?
Sverige är jurygruppernas självklara val. Finland är folkets.
Sverige är avskydda i dessa sammanhang i Europa, eftersom vi är så jävla bra på Eurovision. ( Samma låtskrivare som har skrivit Tattoo är också i final med Cyperns bidrag. Azerbadjan tog för en gångs skull inte hjälp av Sverige, och åkte ut. Ja, ni fattar. Om Italien är Inter så är Sverige All Star-laget med samtliga världsstjärnor genom alla tider. Vem gillar sånt? Inte Folke)  Finland är underdogs, det gulliga lilla landet som varit lite musikaliskt efterblivet men som kämpar friskt varje år. Vem gillar sånt? Alla! 
 
Loreen kommer att få skyhöga jurypoäng, som sagt. Finland kommer att få skyhögt i telefonrösterna. Kommer Loreen att få hyggligt många teleröster? Kommer juryn att charmas tillräckligt mycket av Finland? Detta är vad det handlar om i år. Här är vägskälet. Om vi ska tippa vinnaren är det här vi hamnar. Kvalitet eller underhållning? Svenska kammarorkestern eller Sean Banan? 
 
I fjor tippade jag Sverige som vinnare, så blev det inte. Men det är ju ljusår mellan Cornelia Jacobs och Lorran! 
Vi vill tro. Vi måste tro. Ska det någonsin hända igen så är det i år. Vi älskar Cha cha cha och underskattar kanske underdog-effekten här. Men. Det måste bli så. 
 
Vinnare av ESC 2023 är SVERIGE! 
 
 
 
 
 
Topp 5: 
 
1. Sverige
2. Finland 
3. Frankrike 
4. Israel
5. Ukraina  
 
Bubblare: Spanien. Kroatien. Tyskland. 
 
 
 
 
 

Semi 2

Aaaaaaaaall rise for the super experts Miss T and Overallisbrallis, high score 10 out of 10!!!
 
Jodå, det gick väl som förväntat i semi 1 och årets första fullpoängare har kammats in! Nu är det dags för Semi 2 och det, mina hennar och honnor och andra, det är en svårtippad historia, helt enkelt för att den består av rätt mycket mög och ett och annat guldkorn! Låt oss ta oss an detta spektakel. 
 
DANMARK- har hittat ett K-popsnöre som är mycket svårbedömt. Det har farit upp och ner för det magiska kvalificeringsstrecket men landade till slut under. Vi kan ha fel, det har hänt förr ska du veta, som GW skulle säga. 
 
ARMENIEN- kvällens första ballad av många. I vår värld är den här låten som den nya meningslösa färgen greige, alltså inte bara mellanmjölk utan utspädd LAKTOSFRI mellanmjölk ( som min nya distans-sidekick-Eurovisionexpert A skulle säga, dock inte om den här låten, eftersom A har den här på sin top 5! Mein gott! ) Trist men vi fattar att det här kommer att gå hem så okej då, kom med, din gamla brunhåriga ballad. 
 
RUMÄNIEN- landet som har gett oss oförglömliga bidrag som "Yodel it", "Its my life" och "Tornero" brukar vara en av inför-eurovision-kvällarnas höjdpunkter. I år är det inte det. Alls. Overallisbrallis blir förbannad av detta, kan vara det billigaste nummer som någonsin existerat. Skäms på er! Skäms! 
 
ESTLAND- also known as Ett Land ibland när juryn druckit lite vin. Tyvärr är det nog det skojigaste som går att sägas om detta. Snäppet sämre än den brunhåriga balladen nyss. Nu får det räcka med såna. Sjukt trist. 
 
BELGIEN- skickar lite otippat en Gustaph i judiskt helig hög hatt och rosa krås, ett popnummer med myyyycket tveksam sånginsats och Diana >Ross- disko i full panik och Men what the heck! Vi gillart! Lär åka ut duktigt om inte Gustaph fått ordning på tonerna, och kanske ändå, men det svänger fanimej från första sekunden och det kvalar i vår bok!!
 
CYPERN- en av kvällens favoriter. Snyggt 
 
ISLAND- alltså Island, vad hålls ni med? Ni brukade ju vara rätt bra på det här. Power, jo, jag tackar ja. Borde hetat uppåttjack. Kan nån köra lite lugnande i den här bruden och fixa till de sura tonerna så kanske den hade klarat sig från de mentala epilepsianfallens kyrkogård. Snälla låt oss slippa se detta igen! 
 
GREKLAND- ni vet hur det är, Grekland och Azer ( vars låtar normalt alltid görs av svenskar) går alltid vidare. I år for Azer ut med huvud före ( med en låt som för första gången på länge inte skrivits av svenskar. Say no more. Undrar varför europeiska Folke inte gillar oss). Kan vi snälla skicka Greece samma väg? Kvällens "har lyssnat på den här massor av gånger, men den här har jag aldrig hört"
 
POLEN- jajamensan, det här har vi hört så många gånger och hell yeah vad det ska dånsas till detta. Men, det är ju helt omöjligt att tippa detta. Hon sjunger helt enkelt för jävligt!! Men, om hon är tyst och byxkören sköter den biten kommer det att gå hur bra som helst. SÅ- bedöm hur mycket självinsikt Blanka har.... Hmm. Vi tror att hon håller tyst, kören sköter jobbet och Polen går vidare. 
 
SLOVENIEN- veckans pojkband och Carpe Diem. På slovenska och hej vad det går! Sjunger han ananas strax innan refrängen? Gillar! Inte ananas alltå, utan den här låten. Vidare. 
 
GEORGIEN- jädrar, här blir det drama av när gorgerna bränner av Echo. Dibibibidabchangaganganganganga. Vi är inte så impade av denna powerballad heller, men nåt måste ju vidare. Vi har tippat den här vidare lite grand i brist på annat, men det vete tusan om inte Danmark är bättre ändå...
 
SAN MARINO- alltså, man vill ju gilla en underdog, men ibland gåååår det bara inte. Overallisbrallis genomlider detta med den enda behållningen att lite tankeverksamhet ägnades åt om de försöker sjunga "animååååål" och "dance flååååår" så att det rimmar eller om det bara blev så. Försök gärna igen nästa år, Sanmarionetter. 
 
ÖSTERRIKE- och vad har vi här om inte en rejäl dänga om att det finns ett spöke i min kropp och spöket är Edgar Allan Poe. Varför då? Tja, det är eurovision, så frågan är alltid Varför inte!? Gillart!! Lets dance, goddammit! 
 
ALBANIEN-  Albina och hennes familjemedlemmar som alla heter nån variant på namnet Albin sjunger smäktande och etnokorrekt om kärnfamiljens betydelse! Nu är ju jurymedlemmarna både skitdåliga på kärnfamiljen, tron på dess betydelse och albanska och TROTS allt detta är det här semifinal 2:s lilla guldkorn för oss! Skitcheesy, absolut, men såååå mäktigt och sakralt. Släng in lite etnoslingor på det och vi är körda. Går nog inte vidare men det struntar vi i och sätter den på listan ändå!! För att vi kan. Och vill! 
 
LITAUEN- på tal om cheesy, välkommen till Litauen. Sluta att skjuta? Tjuta och tuta? Betyder tydligen "Stolt turk". Men hon är från Litauen? Japp, fler frågor? 
 
AUSTRALIEN- som brukar bjuppa på kvalitet är i år lite av en besvikelse. Syntslingor med långt hår och lite rockrefräng, och growl. Okej, Australien, vi fattar att ni är taggade på att få vara med men skicka inte alla era låtar på en gång. 
 
Okej, nu börjar det brinna i knutarna så här kommer snabbreprisen: 
 
 
Till final: 
 
ARMENIEN
BELGIEN
CYPERN
POLEN
SLOVENIEN
GEORGIEN ( eller Danmark. Eller Georgien. Eller Danmark. Äsch. Georgien. 
ÖSTERRIKE
ALBANIEN
LITAUEN
AUSTRALIEN
 
Nuuuuuuu kör vi! Om 27 minuter! 

Eurovision 2023, here we goooo

Okej, Overallisbrallis är tillbaka, eller var i sanningens namn tillbaka redan i söndags, men då kastade blogghelvetet ut mig när jag skulle publicera årets resultat, så jag kastar nu ner en snabbversion, så här två timmar innan avspark!!
 
Jadajada kring förra året- låt oss lämna den politiska rövhatten därhän och göra ett nytt försök! 
 
Årets analys, semi ett, snabbversionen!
 
NORGE- Her name is She, queen of the kings! Jajamensan Nörje, ni är solklara. Det är nu 14 år sen ni vann detta spektakel och nån Ole-Einar är detta icke så fler år blir det men det här är bra! 
 
MALTA- semifinalens solklara skämskudde. " I feel better, in my sweater". Tänkte utropa Skjut mig! här men ångrar mig, det är definitivt inte jag som ska skjutas och så klart inte någon annan heller. Sluta skjut. Och Malta...... bara sluta sjunga det här möget!
 
SERBIEN- spaceat och rätt obegripligt, men sånt brukar ju gå hem, kanske är det modäääärnt, vad vet gammeldinosaurierna Overallisbrallis och Fröken T om sånt. Till final!
 
LETTLAND- Niclas Wahlgren anno 1998, nu även från Lettland 2023. Onödigt lamt alltså
 
PORTUGAL- som alltid sticker ut på ett eller annat sätt kör i år nån slags salsatjofräs. Fröken T: "Okej, hon heter Mimicat. Bara en sån sak, det är ju inte klokt" Men hej, det svänger sig vidare. Väl?
 
IRLAND- har de senaste 25 åren varit ett land av mellanmjölk, så även i år. För att hotta upp mjölken lite har man i år trätt glitterkulefodral över huvudet. Nej, upphottad mellanmjölk är inte festligare än såhär. 
 
KROATIEN- säga vad man vill här, men tråkigt är det inte. Det ryktas att dessa märkliga män ska göra en kupp och dansa nakna, till produktionens stora förskräckelse.. De lär har gjort det förut, med motivieringen att de minsann hade varsin buttplugg och inte alls var nakna. Låten? Om fred, en traktor och utrycket sz. Inte läge att lägga kisspausen här, då missar ni spektakelgubbsen med Hitlermuschar och raketer. 
 
SCHWEIZ- världens mest neutrala land sjunger också om fred. Och att skjuta med vattenpistol istället. Jättefint, verkligen, men som krigsprotest föredrar jag nog ändå föregående bidrag. Tråkigt. 
 
ISRAEL- är ett land som nästan alltid levererar i sammanhanget, i år en låt om en unicorn. Junior, som var med så här långt, undrade varför bilden på skärmen visar en kentaur och inte en unicorn. Kankske ville Noa inte visa sig med ett horn i pannan helt enkelt. Bra låt. Går vidare. Kan vi få Boaz Mauda nästa år? 
 
MOLDAVIEN- En barfota JonHenrikPontare-hybrid sjunger etnopop på hemspråk, inspirerad av ninaninnaninnanna- slingan från Boktipset, flankerad av två kvinnor med Jon-Henkes gamla renhorn på huvudet samt en kortväxt, formerly known as dvärg, man på fejkblockflöjt. Whats not to love? Overallisbrallis och Fröken T älskar detta och Junior drämde generöst till med höga poäng även han! Semi 1:s bortglömda guldkorn! 
 
SVERIGE- kvalitet. Fröken T brukar få gåshud och bli tårögd en sväng varje år, oftast till vinnarbidraget. I år kommer gåshuden till Loreen. Europa surar fortfarande på Sverige, men  hej, kvalitet är kvalitet. Vinner vi inte i år kommer vi aldrig att göra det igen. Så kan det bli. Men kanske inte. 
 
AZER- safear alltid. Sticker aldrig ut . Går alltid vidare. Men i år vette tusan om azerbadjanska Oasis-wannabesen klarar sig över strecket!
 
TJECKIEN- tjeckisk feministisk rapblandning med en refräng envisare än en mansförkylning. Vad kan gå fel? Vidare. 
 
NEDERLÄNDERNA- skickar en menlös Arcade-kopia. Originalet var bättre och då var det ändå dåligt. 
 
FINLAND- älskade lillebror. Ni är inte bra på så mycket ni, men vi älskar er ändå. Här har ni både skojat till det och fått ihop en trallig två för en-låt om att dricka Pina Colada och slappna av. Finland version av Papay Coconut kommer att bli en sommarplåga och vi gillart!! Hockeykörs-refrängen är en killer och Finland är en av de solklara favoriterna! Kiipis! 
 
 
Alltså, till final går: 
 
Norge
Serbien
Portugal
Kroatien
Schweiz
Israel
Moldavien
Sverige
Tjeckien
Finland 
 
Kom ihåg var ni hörde det sist! Nuuuuuuuu kör vi!!!!
 
 
 
 
 

RSS 2.0