Vad är du ute efter, Monica Antonsson?

Liza Marklund skriver:


"Men den stora förloraren i veckans drev är varken jag eller Maria Eriksson.
Den stora förloraren är något som är oändligt mycket större än oss två som enskilda individer - nämligen hela kvinnovåldsfrågan.
Risken med Monica Antonssons röriga och motsägelsefulla partsinlaga "Mia - sanningen om gömda" är att misshandlade kvinnor får det ännu svårare att bli trodda.
Det Monica Antonsson gör, konsekvent, i sin bok är nämligen att negligera, förringa och förlöjliga våldet mot kvinnor. Mycket av innehållet från boken "Gömda" bekräftas faktiskt - för att sedan omedelbart misskrediteras, ursäktas och bortförklaras.
Antonsons uppgiftslämnare är, i de övervägande delarna av boken, någon av de bägge män som antingen (enligt egen utsago) dömts för misshandel av "Mia" eller legat i vårdnadstvist med henne.
Deras argument och ursäkter tas för ovedersäglig sanning.
Ja, han slog ju henne, visserligen vid flera tillfällen men det var ju inte så hårt. (Han brukar för övrigt bara slå ett slag åt gången, får vi veta. Inte liksom mata på med många slag efter varandra.)
Ja, visserligen fanns det läkarintyg på "Mias" skador, men de var ju inte så allvarliga.
Ja, han försökte ju köra på henne med bilen, fast det var nog mest för att skrämmas.
Ja, visserligen sa han att han tänkte röva bort flickan Emma till Libanon, men det var nog bara snack.
Så där håller det på, sida upp och sida ner.

Intressant att notera i Antonssons bok är hur olika myndighetspersoner också förringar det som hänt. De uttrycker sig exakt på samma sätt som skolkuratorer eller rektorer vars elever varit utsatta för svår mobbning: vi har minsann aldrig märkt något. Och om vi märkte något så gjorde vi minsann så gott vi kunde. Och förresten så var det nog inte så farligt.
Där finns, exempelvis, socialsekreteraren som säger att det inte förekom någon vandalisering av "Mias" hus: man skrev ju bara "HORA" på husväggen.
Eller dagisförståndaren som inte minns några hot, bara att mannen var där och skrek lite.
Nästan skrattretande blir det när människor i Antonssons bok först får påpeka att de minsann aldrig umgåtts med "Mia", faktiskt inte kände henne alls - och sedan tas för sanningsvittnen för händelser som inträffade för 25 år sedan.
I vanliga fall kallas sådant för elakt skitprat.

Ändå påstår sig Monica Antonsson
ha skrivit en faktabok. Hon låtsas att hennes extrema partsinlaga är den "korrekta" sanningen - en sorts objektiv verklighet, som om det fanns någon sådan.
Det absolut mest anmärkningsvärda i hela Antonsson bok är dock det obegripliga faktum att hon aldrig talat med "Mias" närmaste, de människor som stod mitt i händelsernas centrum, då, för 20- 25 år sedan: hennes mamma, pappa, systrar, svågrar, mostrar och kusiner. Dessa människor har nu offentligt bekräftat de flesta av de händelser och omständigheter som Antonsson så föraktfullt avfärdar i sin bok: dödshot, avlyfta dörrar, galler för fönstren, järndörr i källaren, personal inlåst på dagis tillsammans med Mias dotter.
Att Monica Antonsson överhuvudtaget inte kontaktat dem betyder enbart en sak: Hon har aldrig varit ute efter någon "sanning". Hon var ute efter att misskreditera "Mia".
Därmed har Antonsson underkänt sitt eget journalistiska projekt, och här har vi skillnaden mellan båda våra böcker:
Jag har skrivit en anonymiserad dokumentärroman där inte en enda person går att identifiera.
Monica Antonsson påstår sig ha skrivit en journalistisk faktabok där hon publicerar namn och bild på människor, hon röjer adresser och identiteter.
Att vissa läsare kan ha svårt att inse den här skillnaden har jag förståelse för.
Att en del kollegor i mediebranschen inte begriper skillnaden tycker jag är häpnadsväckande.

Mediedrev blåser över.

Det som blir kvar är fragment, små bitar av debatten som flyter omkring utan sammanhang i det allmänna medvetandet efteråt.
Att jag får ta en smäll som den här var oundvikligt, den skulle ha kommit förr eller senare. Hade det inte handlat om detta så hade det varit något annat.
Men om det bestående intrycket av den här debatten blir att misshandlade kvinnor ljuger, och att de myndigheter som tar dem på allvar är inkompetenta, då är vi förlorare allihop."


Jag tänkte inte lägga mig i debatten, för jag blir så förbannad, men det här är så totalt mitt i prick. Den enda fråga som står obesvarad för mig i detta är: Vad är du ute efter Monica Antonsson? 15 minutes of fame? Ja, det har du fått, grattis, hoppas du är nöjd med det. Nu kan vi andra skrapa ihop spillrorna av det du förstört i din strävan.


Dialog

Jag färgar håret och S har fått ett snygg röd slinga. Jag ber henne läsa i  den flerspråkiga instruktionen hur länge färgen ska sitta i.

S: Jag vet inte på svenska, men på danska är det 25 minuter.

Tentan är skriven- igen

Lördag morgon, kliva upp 06.00. Tenta klockan åtta. Försöka hitta vägen ut ur pluggdimman som legat tät här i huset en tid. När jag sitter i den knäpptysta salen och får mina tentafrågor läser jag igenom dem alla. Och andas ut. Jag kan det här. Jag kunde svaren på alla frågor. Lär få nåt minuspoäng här och där för sånt som missat, men i det stora hela. Jag kunde alla frågor och det är något verkligen ruttet i staten Danmark om den här tentan ska underkännas! Hur gott som helst. Resten av lördagen bjussade på: träning, shopping, chokladrulltårta, singstartävling och ett par glas rosa champagne. Nu ska vi titta på Blood Diamond och vi tackar Vicky för det bidraget till filmlistan, som för övrigt kompletterats med:

Million dollar baby

Pianot

Femte elementet

Det stora blå

Sliding doors

I am Sam

30 days of night

Scarface

Brokeback mountain


Tack för alla filmtips som kommit in från allsköns håll och kanter. En del filmer som tipsats om är inte med på listan, vilket beror på att vi antingen sett dem eller helt enkelt sorterat bort dem. Några filmer som vi sett är med fast vi sett dem, vilket beror på att vi glömt bort dem.


och för att skjuta upp pluggandet en stund till...

kan man nörda en sväng på inredning. Har nu tio olika ideér på gardinuppsättningar till vardagsrummet sedan vi hittat det ljuvligaste illgröna tyg. Kan också bli fransar. Kan också bli en tavla, förlåt textilt konstverk av det gröna tyget. Kan bli kornischer upp. Kan bli dubbelstång eller ringar. Skönt är dock att det finns ett område som jag kan nåt om och där Le Magnifique ser ut som ett levande frågetecken, även om det bara handlar om vecklängder, kanallängd, panelhängare, veckband, fingerkrokar och glid och sånt.

När jag ändå höll på med gardiner blev jag sur för att de guldiga trådarna i gardinen jag sydde till hallen inte syns. Mental note: köpa glitterspray i guld och spraya den med!

Hur som helst, ett annat projekt är att göra en sån här fin lampa:



vilket väl inte kan vara så svårt? Hur fin som helst. Synd att det inte finns någonstans att ha den. Men jag hittar nog stället.

Inne på designspåret vill jag också slå ett hårt slag för formgivaren Eva Solo. Kolla t.ex in den här ursnygga brödburken:

Eva Solo Brödburk Svart
eller för all del, ishinken, hur snygg som helst!!

Eva Solo Istärningkylare

som dock får konkurrens på vill-ha-toppen av Vasen:

Bouquet vas Philippi

Oops-ikväll blir det ingen film! Jag måste ju...plugga!
Men det gick att skjuta upp det ganska länge- den här gången också....

För att slippa tentaplugga...

kan man som bekant snöa in på lite av varje.

Här är listan på filmer som ska ses:
*Blood diamond
*Maria Larssons eviga ögonblick
*Döda poeters sällskap ( har sett men glömt)
*Nyckeln till frihet (har sett men glömt)
*ARN, andra filmen
*Independence day
*Transsiberian
*King Kong
*Casablanca
*Borta med vinden
*Fönstret mot gården
*Psycho
*Den gode den onde och den fule
*Nån Bond-film
*Gudfadern
*Nån Indiana Jones-film
*Terminator 2
*Chasing Amy
*A clockwork orange
*Taxi driver
*Citizen Kane
*Sjunde inseglet
*Alien
*The Pianist
*12 angry men
*Matrix
*Fanny och Alexander
*Dirty Harry

Pjuh, det här ser ut att bli tufft...vi mjukstartade igår...med en Beck-film. LOL


Big Surprise

Jag är, som jag tidigare erkännt, en filmsopa.
Men nu har jag hittat en metod som kanske kan göra att jag inte är ett helt hopplöst fall- kanske jag kan nå upp till någon form av allmänbildningsnivå i film. Jag har förstått att även om man kan alla repliker i Kopps är man inte automatiskt en film-tittare.
Som det nu ser ut tar Le Magnifique hem en film på den bärbara som vi avslutar dagen med att se i sängen. Somnar man är filmen dålig. En trevlig sak med denna metod är att reklampauserna, som man kan lägga in när man vill, i regel innehåller ganska mycket hångel.

Hittills har vi tittat på alla Beck-filmer  från säsong tre (OBS: jag har inte sagt att vi tänker titta på uteslutande kinesiska smalfilmer och mexikansk stumfilm, man måste ju börja nånstans...) där Den svaga länken och Det tysta skriket var de som föll mig mest i smaken.


  • Beck 17 - Skarpt läge (bio) 2006
  • Beck 18 - Flickan i Jordkällaren (TV) 2006
  • Beck 19 - Gamen (TV) 2007
  • Beck 20 - Advokaten (TV) 2007
  • Beck 21 - Den japanska Shungamålningen (TV) 2007
  • Beck 22 - Den svaga länken (bio) 2007
  • Beck 23 - Det tysta skriket (TV) 2007
  • Beck 24 - I Guds namn (TV) 2007

  • och igår tittade vi på Wall-E. Då somnade jag.

    Nu vädjar jag till er om hjälp! Ikväll ska jag bestämma film och jag har ju som ni fattat ingen aning. Därför behöver jag tips på alla måste-se-filmer du kan komma på, alla kategorier!!!


    Me- the tant...

    Jag valde ett Skotte till fikan på uni idag, det var gött. Jag har på mig uppdragna benvärmare under kostymbyxorna, det är varmt och skönt. Jag har givetvis reflex och ficklampa när jag går till bussen på morgonen. På bussen sätter jag mig inte så långt bak för jag orkar inte med massa fjortisbabbel. Jag har även klämt ur mig "god fortsättning" som en papegoja hela dagen. Vad blir det härnäst? Mamelucker, Bridgeblandning och "...dags att tänka på refrängen" på riktigt.  Finns det någon räddning för en tant som mig?


    För övrigt: kunde ingen ha talat om för mig att jag har en tenta nästa lördag?????  Me,the tent-tant...

    I mitt hjärta är jag släkt med mördare...

    Jag läste i slaskbladet om hur mamman till en mördare känner sig. Jag läste också, där och annorstädes, om vad som händer i Gaza och vad israelerna gör, och jag får plötsligt förståelse för mamman till en mördare. Nu är jag inte mamma till en mördare, tack och lov, och jag kan inte sätta mig i hur det skulle vara.
    Men det land, där jag utan att tveka skulle bosätta mig om jag inte fick bo i Sverige, mitt andra land där jag en gång hörde hemma, är också ett land vars aktioner inte går att förlåta. Peace för fan!

    RSS 2.0