Det var det...

Och det är möjligt att jag är den sämsta ESC-tipparen ever. Men å andra sidan...Azerbadjan vann för att det var en av de få låtar som det verkade som att alla kunde vara överens om ändå var okej. Gaphalsen från Italien hade jag inte kunnat tippa i top tre om så mitt liv hängde på det.
Och ingen annan verkar ha kunnat göra det heller. Bettingfirmorna hade Frankrike och Ungern i top och det surrades mest om Finland och Irland. Ryssland som kaxat sig höll knappt på att, visade det sig, ta sig från semifinalen. Sverige, å andra sidan, vann sin semi, och det med mer poäng än Grekland (?) som vann semi 2. Azer kom tvåa i sin semi, men vann alltså hela finalen.
Schweiz kom....sist? Efter grisfestfläsksången från Spanien?

Ja du Glenn....det där hade man fan behövt vara Saida för att få ordning på.

Men. Grattis Azerbadjan!! Grattis Eric Saade! Italien-det är okej om ni bara är med vart 14:e år, om ni ska skicka skräp.


So, nu var den tuffa säsongen över för iår. Vad ska jag göra nu? Tenta om några veckor? Nä, det vet jag inget om.

Ja du Glenn ( part two)

Sju rätt från semi 1 och sju rätt från semi 2- är ju ett resultat som vi borde vara nöjda med men...vad tusan? Vad hände med Norge? Vad i hela chrystos mylordos hände i semi 1? Tekniken var ett skämt och Norge kom inte till final. There's something rotten in the ESC. Kvälles roligaste kommentar kom inte från de svenska, hysteriskt roliga kommentatorerna eftersom de ju försvann i sändning ( tysk teknik och kvalitet, my ass) utan från nördkollegan Anita, som under Portugal fruktansvärda bidrag levererade repliken:
"Kan inte den där Jonny Jumper hoppa in lite nu?" (Hon syftar på Jimmy Jump som hoppade in i Spaniens framförande i Oslo förra året. ) Jonny Jumper? LOL

Och semi 2....ja, på den har jag inte så mycken koll som jag borde- det blev ju så sjukt nervöst. Först skulle vårt lille popsnöre komma ut ur buren, vilket jag trodde han inte skulle göra eftersom tre av glasväggarna inte krossades. Men det gjorde den fjärde, gott så. EFTERÅT berättar programledarna att det var meningen eftersom självaste Chrystos Mylordos och hans gäng tvunget skulle gå barfota på scen en minut senare.
Och sen...när finalisterna skulle läsas upp....det KAN vara så att det pågick ett extremt känsloladdat samtal här just då. Det kan har gråtits någon tår också. Den norska producenten hade bestämt att Sveriges finalplats skulle läsas upp sist för att det skulle bli " bra tv". Tack för den.

Nå, jag inser att jag nu måste revidera mina gissningar. Vilket jag i och för sig har behövt göra varje dag. För jag har INGEN aning om vem som kommer att vinna denna cirkus. Men ett sista (?) försök till gissning då....

Frankrike- ligger i topp hos bettingfirmorna. Och jag förstår att det här är något av en musikalisk fullträff. Men...det är ju fan så tråkigt...Och funkade inte opera-pop för Malena häromåret tror jag inte folk orkar med det här heller hela vägen. Musikbegåvade människor älskar detta. Jag är inte en av dem.

Ungern-Har en av de bästa låtarna. Men framträdandet är katastrofalt. Som Aftonbladets recensent uttryckte det: När hon är klar här kan hon få jobb som stödkrage. Sant.

Schweiz- är fortfarande en favorit för mig. Kommer att gå hyfsat bra, men inte superbra.

Uppseglare för förstaplatsen: De studsande tvillingarna Tandborste från Irland. Levererar dessutom precis innan Saade-kan bli en nackdel för honom.

Och den lilla ekologiska rågbullen från Finland kan mycket väl gå och vinna hela konkarongen! Man skulle önska att han fick på sig något annat än den återvinningsbara halmvästen hade i semin, men denna till trots- är det till Helsinki vi ska nästa år?

Sverige- ja, säg det. Övre halvan iallafall. Häver sig upp på topp tio.

Kisspausschema för finalen: Ryssland. Österrike. Spaniens fruktansvärda version av Papaya Coconut från grisfesten 1983. Italien. Grekland. Ukraina, eftersom hon fuskat OCH har fjäderaxelvaddar. Lettland. Jättetomtarna från Moldavien.

Maken, som snöat in på statistiken, hävdar att Ryssland historiskt och statistiskt sett bör vinna. Det vore helt katastrofalt. Ryssen är en tönt. En Übertönt. En Tingelingtönt!

Ja, kära två bloggläsare, ni ser ju. Det kan lika gärna sluta med att något menlöst bidrag från, säg, Danmark eller Bosnien slår till. Vem vinner? Jag har inte en aning.


Ändring i sista stund....

Såhär 31 minuter innan första semin börjar vill jag göra en korrigering: Vi har ju missat Ryssland. Ryssland går alltid till final eftersom alla deras grannländer måste rösta på dem för att inte få stryk. Det gör att....hmm....nä, det får bli Albanien som får ge plats år Russia.

Ja du Glenn....

som det gamla visdomsordet lyder! Det här var inte lätt. Att plocka ut Rybak ur kakan var a piece of it, Lena var heller ingen högoddsare precis, men iår är det svårt. Så svårt att jag och min eurovisionnördkollega Nita igår spenderade sådär fem timmar ( eller ja...vi hade Rybak-paus efter fem låtar....och efter tio. Och lite Carola. Ovo je Balkan. Och sen spårade det ut lite med gamla klassiker som Lass die Sonne in dein Herz, Gente di Mare och Islands "Tell Me" från 2000. Men för övrigt var vi fokuserade på vår självpåtagna uppgift)  med att sammanställa en analys inför lördag och kom fram till....att vi faktiskt inte vet vem som vinner. Känns skumt. Vi har dock ett par heta tips förstås. De kommer här.

Till final från Semi 1:Albania, Armenia, Azerbaijan, Finland, Hungary, Iceland, Norway, Serbia, Switzerland, Turkey
Till final från Semi2: Belarus, Bosnia H, Bulgaria, Denmark, Estonia, Ireland, Israel, Romania, Sweden, Ukraine


Och i finalen går det nåt sånthär:




-Frankrike- killen kan sjunga nåt så in i bängen. Möjlig vinnare- Om inte de europeiska ländernas motsvarighet till Folke tycker det här är för svårsmält framåt lördagskvällen.
- Norge- Möjlig vinnare. Om inte de europeiska ländernas motsvarighet till Folke sitter och smårassar sig framåt lördagskvällen och inte tycker en mörkhyad kvinna bör representera Norge: "Höhö, det är väl inte Afrovision Song Contest, höhö"
-Ungern- Möjlig vinnare. Om inte de europeiska ländernas motsvarighet till Folke tycker det här är en "för vanlig" låt framåt lördagskvällen och går bananas och röstar på nåt kräjsy, se ovan.




-Sverige: Hamnar högt. Top....hmm..jag drar till med Top 7. Vinner ikke. Jag är dock nöjd om Saade tar oss till final, tar en top 10 placering och tar sig ut ur sin glasbur, som tydligen krånglat.




The underdog: Vitryssland. Kanske kvällens bästa låt men med en supernationalistisk illaluktande text som lämnar en viss bismak om man inte tycker att Lukasjenko är grabben hela dan. Helt omöjligt att veta vad Europa gör med det här. Kan nästan-vinna. Kan komma sist. Eller, nä förresten, där har ju Portugal parkerat.

Ett varningens finger höjs även för Irland och tvillingarna popsnöre. Kan skrälla.


Och slutligen, min egen favorit Schweiz. Har inget med toppstriden att göra, men det här är fan en bra låt.



Ja, jag känner mig nog nöjd med den analysen. Just nu. Kan komma att ändras innan lördag.










I rest my case

Snö. Hagel. Elliot full av mollusker och snor som han glatt torkar av mot alla mina kläder!
Tur att det snart är jurovision iallafall!

Bjussar på en bild också, eller rättare sagt: fantastiska fotoZoran från StudioZoran bjussar!



Hans hemsida ( Zorans, inte Elliots ) hittar du här !

RSS 2.0