Big fajv och årets vinnare...

Semi 2 blev ju en urvattnad historia som väntat, den låt från den semin som ligger högst på oddslistan att vinna finalen är Österrike (Poe Poe Poe Poe Poe Poe) med en tiondeplats. Från semi 1 är det fyra låtar på top 10 och resten av listan består ovanligt nog, av big 5-länderna. Det betyder hög kvalitet från Big 5 i år vilket vi tackar för! 
Expertjuryn förutsåg in 9 av 10 finalister i torsdag och med full pott i tisdags kan vi konstatera att de bör ringa från EBU vilken dag som helst nu och efterfråga våra experttjänster. 
Vi missade den brunhåriga tråklåten från Estland och hade istället med en exakt likadan låt från Georgien men det kan kvitta i sammanhanget. Lyckligast blev vi över att outidern från Albanlien, familjen Albina, mot alla odds gick vidare. Extremt mossigt budskap om vikten av att ingå i en kärnfamilj, men ingen jävel kan albanska så vi har överseende med det. 
Inget av detta har dock någon betydelse i finalen. 
 
Låt oss titta på Big Five och Ukraina!
 
UKRAINA- jag tror att Ukraina säger " okej, tack för ert stöd förra året, men det räcker nu, låt oss återgå till musiktävlandet. Det ska Ukraina ha kredd för. För att vara säkra på att inte favoriseras på fel grunder skickar de en, förvisso rätt okej låt, men en icke-uppenbar protestlåt som ingen kan ha som favorit. Sen vet vi ju att Folke är dummaihuvvet, men det kan inte Ukraina lastas för. 
 
TYSKLAND- lite gulligt att när man ska skicka en rocklåt till Eurovision inte döper den till Blood and Horror, utan Blood and Glitter! Finalens enda rejäla rock ska inte underskattas, en riktig klibbrefräng. Men är chanslös till en topp-placering. 
 
SPANIEN- hojtar eaeaaeaaeaaeaaeeee i tre minuter och har blivit omåttligt populär. Jag fattar inte riktigt varför och då är jag ändå en etnosucker. Den här ligger högt på oddslistorna och kommer att vara en favorit hos juryn, men njä. Overallisbrallis dissar. 
 
ITALIEN- däremot. Ställ valfri vacker italienare på scen, se till att han har fina bruna ögon som tittar djupt in i kameran, givetvis sjunger en ballad på italienska och påminner om Volare och vips så är det bra!! Det går liksom inte att misslyckas. Jämför det sen med kampen för till exempel Danmark. Som att ställa Inter i en fotbollsmatch mot danska division 3-laget Köllebäääääckk FC och tycka att vi tävlar alla med samma förutsättningar. Overallisbrallis och Fröken T älskar såklart den här italienska smörsången också, det gör vi varje år. 
 
FRANKRIKE- har lite samma läge som Italien. Släng in nåt superfranskt Edit Piaffiigt så är du hemma! Och det har Frankrike verkligen gjort i år, man förväntar sig nästan att Eiffeltornet skulle börja växa bakom La Zarra och ett regn av baguetter i refrängen. Med det sagt- jajamensan, det håller, och det svänger också lite på franskt vis! Gillart! 
 
UK- vi är så glada att ni, och resten av big five börjat ta Eurovision på allvar igen! UK skickade en fantastisk låt förra året och skulle ha vunnit om inte Putinjadajada. I wrote a song är en bra låt, om än inget som kommer att gå till historien! Men det här är trallvänligt och effektivt och kul! 
 
 
Jaha, kära overallisbrallisfans. Det var årets alla bidrag. Nu til den stora frågan:
 
Vem vinner? 
 
Ja, vi kan koka ner listan till två kandidater, Sverige och Finland. Sen blir det svårt. Riktigt svårt.
 
Sverige är kvalitet och proffessionalism ut i nagelspetsarna. Finland är folkfest och catchy som tusan. Vem kan värja sig mot Cha cha cha?
Sverige är jurygruppernas självklara val. Finland är folkets.
Sverige är avskydda i dessa sammanhang i Europa, eftersom vi är så jävla bra på Eurovision. ( Samma låtskrivare som har skrivit Tattoo är också i final med Cyperns bidrag. Azerbadjan tog för en gångs skull inte hjälp av Sverige, och åkte ut. Ja, ni fattar. Om Italien är Inter så är Sverige All Star-laget med samtliga världsstjärnor genom alla tider. Vem gillar sånt? Inte Folke)  Finland är underdogs, det gulliga lilla landet som varit lite musikaliskt efterblivet men som kämpar friskt varje år. Vem gillar sånt? Alla! 
 
Loreen kommer att få skyhöga jurypoäng, som sagt. Finland kommer att få skyhögt i telefonrösterna. Kommer Loreen att få hyggligt många teleröster? Kommer juryn att charmas tillräckligt mycket av Finland? Detta är vad det handlar om i år. Här är vägskälet. Om vi ska tippa vinnaren är det här vi hamnar. Kvalitet eller underhållning? Svenska kammarorkestern eller Sean Banan? 
 
I fjor tippade jag Sverige som vinnare, så blev det inte. Men det är ju ljusår mellan Cornelia Jacobs och Lorran! 
Vi vill tro. Vi måste tro. Ska det någonsin hända igen så är det i år. Vi älskar Cha cha cha och underskattar kanske underdog-effekten här. Men. Det måste bli så. 
 
Vinnare av ESC 2023 är SVERIGE! 
 
 
 
 
 
Topp 5: 
 
1. Sverige
2. Finland 
3. Frankrike 
4. Israel
5. Ukraina  
 
Bubblare: Spanien. Kroatien. Tyskland. 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0