Semifinal 2

Raskt över till Semifinal 2 och hodeladi, för om inte Sverige går vidare från den här en av världshistoriens uslaste delfinaler ska jag nästa år äta upp....hela fru L:s ost-och-kex-och-snacksbricka. Och den, mina vänner, skulle kunna knäcka självaste Peter Harrysson. Nåväl, det började med ett kärt årterseende med självaste Alexander- Eurovisions svar på fotbollens Zlatan och krimvärldens GW! Du är hjärtligt välkommen tillbaka lelle gosse! 
 
Att den oerhört partiska och oerhört halvnorska fru L och den något mindre partiska Israelkära Overallisbrallis fick ha båda sina andraländer i toppen kan ha frambringat en och annan extra skål. Se det var mig väl en fin lördagspresent! 
 
Med det sagt, från semi två ser vi i final: 
 
NORGE- så in i bängen självklart! Cred tll Alexander för att han inte ställde upp med en låt liknande Fairytale när han nu för andra gången kliver upp på ESC-scenen! Det hade aldrig funkat. Istället en rolig och fyndig ickefiolig låt om hur man skriver en låt. Det är inte på något sätt samma jordskred under denna som det var med Fairytale, och Overallisbrallis fick en smula Electric Banana band vibes, men en bra låt är det. Och så är det Alexander. Nuff said. 
 
SVERIGE- for sure. Men jag kan inte riktigt tycka att det här är jättebra. Det är som att vi skickade MUMS att kamma hem finalen för några år sen och efter det inte riktigt kan släppa iden på att "en mörkhårig popkille!! Det ska vi ha, det gick ju bra med MUMS" Men Frans, Robin och nu Benjamin....njäe, det känns lite färdigtuggat. Nästa år skickar vi nåt annat. Overallisbrallis kan tänka sig ställa upp. 
 
AUSTRALIEN- är allas kelgris och har skickat ett par pålitliga låtar. Så även i år. 
 
DANMARK- alltså, det här är så vikingaporrig pop så det inte går att inte gilla det! Inte bara för att sångaren är Gameofthrones/Beck-skådisen. Bra där Danmark! 
 
Okej. Sen blev det svårt. Riktigt svårt. Resten av startfältet här är nämligen praktmög. Vi brukar ha sju självklara och tre utfyllnad, men här blev det jobbigt redan efter fyra. Till slut enades vi om 
 
NEDERLÄNDERNA- country och Cotton Eye Joe och Paradise City och Credence och garageband. Lite oldfashion, men rätt bra. 
 
MALTA- var sjutton är Chiara? Hon har inte fått vara med på flera år! Istället blev det radiohit från Malta. Good enough. 
 
UKRAINA- skickar i år Rick Astley. Fru L menade att denna, till skillnad från årets alla ballader "iallafall är lite flängig". Oklart om det är bra eller dåligt. I historiens genom tiderna bästa mellanakt " Peace peace love love" från 2016 skämtade Mums och Petra om den uråldriga specialeffekten "brinnande piano". Det hindrar inte ukraina för att tycka att det är ett modernt och fräscht grepp. Men så länge gaphalsen Jamala håller sig borta är brinnande pianon helt okej. Låten är inte så bra. Ändå vidare. Då förstår ni.... 
 
MOLDAVIEN- mixa "La de swinge" med serbiska gladpoplåten "Ovo je Balkan" och ut kommer "My lucky day". Tralligt och tacky. 
 
Och ändå var det två platser kvar till finalen.... Efter många omlyssningar och lika många "det här är fan inte bra alltså" gick det två sista platserna till: 
 
RYSSLAND- det här är fan inte bra alltså. Men det är Ryssland. 
 
UNGERN- det här är fan inte bra alltså. Men lite ungersk ilska med riktigt dålig sång är nog precis vad ESC behöver efter det här startfältet. 
 
Pjuh, det där var en riktigt tuff uppgift. Ryssland och Moldavien ströks flera gånger och kom sen tillbaka. Deras utmanare var: 
 
Rumänien- det gick inte så bra för riktiga Bonnie Tyler för några år sen, men Rumänien tänker att det kanske går bättre för deras rumänska Tyler-wannabe. Jag är skeptisk. 
Serbien- det här med att inte kunna bestämma vilken låt man ska skicka och därför försöker med två ihopmixade.....Jag är skeptisk. 
San Marino- Ralph Siegel, kom tillbaka! Vad som helst förutom det här katastrofala rap-möget
Georgien- En gubbkör som skulle göra sig på vilken valborgsbrasa som helst. Nej, såklart att jag inte tycker vi ska elda upp dem. Men plötsligt längtade jag efter förra årets rumänska joddelmix! Yodel it! 
Polen- var med och slogs om bottenskrapsfinalplatsen ett tag. Men nä. Usel sång. 
Lettland- sångerskan heter Laura Risotto. Det var roligt. 
Montenegro-visst, balkanballad kan vara fantastiskt. Men herr Vanja är bara en dysterkvist. 
Slovenien- Hvala nej? Nej. För guds skull, nej. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0